МЦ Радост

0888400800

"Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им го прави осмислен."

Джошуа Марин

Яйчников резерв

Вижте повече

Антрални фоликули /AFC/

Вижте повече

Безплодие при жената

Вижте повече

IUI (интраутеринна инсеминация) е процедура по поставяне на обработена семенна проба със специален катетър в кухината на матката на жената по време на овулация с цел постигане на бременност. Семенната плазма и детритните клетки от семенната проба са отстранени, а зрелите и подвижни сперматозоиди са концентрирани в специална хранителна среда. Сперматозоидите, които се използват за извършване на интраутеринна инсеминация, са от съпруга/партньора (свежа проба или замразена такава) или от преминали карантина замразени донорски проби (при наличие на писмено декларирано желание от страна на партньорската двойка).

Кога се прилага интарутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга/партньора)?

Интарутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга/партньора се прилага при случаи на стерилитет с неизяснена етиология; лекостепенен субфертилитет при мъжа (лека олиго-, астено- или тератозооспермия или комбинация от тях); наличие на лош посткоитален тест; наличие на високи стойности на анти-спермални антитела при мъжа и/или жената; еякулаторни разстройства при мъжа (еректилна дисфункция, ретроградна еякулация, травматични увреждания на гръбначния мозък и др.); при жени след индукция на овулацията с медикаменти.

Кога не може да се приложи интраутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга (партньора)?

Интраутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруга/партньора не може да се приложи при: непроходими маточни тръби; частично проходими маточни тръби, представляващи висок риск за реализиране на ектопична (извънматочна) бременност; вагинални/цервикални инфекции; тазово-възпалителна болест при жената; мъже с активни възпалителни заболявания на пикочо-половата система (с наличие на инфекциозни причинители в семенната течност); жени с противопоказания за зачеване, износване и родоразрешение на бременност; ановулаторни жени, при положение, че не са били подложени на успешна индукция на овулацията в конкретния цикъл; жени след менопауза.

Кога е препоръчително извършване на интраутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител (различен от партньора)?

Извършване на интраутеринна инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител (различен от партньора) се препоръчва при: жени без съпруг или постоянен сексуален партньор; жени, чиито мъже са с тежък субфертилитет или азооспермия; жени, чийто съпруг е носител на генетично или друго заболяване, което може да се предаде в потомството или крие риск за жената.

Инсеминация с обработени сперматозоиди от дарител (различен от партньора) не се прилага при: наличие на законен съпруг, когато не е взето неговото съгласие; непроходими маточни тръби; частично проходими маточни тръби, представляващи висок риск за реализиране на ектопична (извънматочна) бременност; вагинални/цервикални инфекции; тазово-възпалителна болест при жената; жени след менопауза.

Инсеминация с обработени сперматозоиди от съпруг/партньор или донор се препоръчва в деня на овулацията, когато не е приложена индукция с медикаменти, при регистране на спонтанен пик на LH. Препоръчително е инсеминацията да се извърши межу 30-ия и 40-ия час след тригериране на овулацията с човешки хорионгонадотропин или при регистриране на спонтания пик на LH.

За осъществяване на интраутеринна инсеминация се използват специални катетри. Те са за еднократна употреба, стерилни са и имат CE марка. Инсеминацията се провежда в предназначена за целта манипулационна зала. Пациентката е в легнало положение на гинекологичен стол или кушетка. Чрез ехографско изследване се установява дали е настъпила овулация (руптура на фоликула/ите), след което в матката на жената се поставя предварително обработена семенна проба. На пациентката се осигуряват минимум 30 минути покой. При констатиране на факта, че овулацията не е настъпила, се извършва реинсеминация (втора инсеминация на следващия ден).

След инсеминацията лекуващият акушер-гинеколог може да назначи хормонална терапия с прогестерон, естрогени и човешки хорионгонадотропин до провеждане на теста за бременност, който е препоръчително да е кръвен за по-голяма точност и избягване на фалшиво-положителни резултати.