МЦ Радост

0888400800

"Аз съм все още малък и ти си целия ми свят. От теб аз се уча как да постъпвам в този свят. На теб разчитам. Покажи ми кое е важно в живота. Предпазвай ме от цялото зло. Пътят, който ми показваш, един ден аз ще показвам на моите собствени деца. Ти ме донесе на този свят. В същото време ти даде обещание да ме обичаш и да се грижиш за мен. Никога няма да забравиш какво обеща, нали?"

Неизвестен автор

Антрални фоликули /AFC/

За изследване на яйчниковата функция, освен биохимични тестове, могат да се използват и биофизични маркери, чрез които се тества яйчниковия резерв. За биофизичните тестове се използва ултразвукова диагностика, за да се визуализират яйчниците и наличните фоликули в тях. Най-използваният тест се нарича брой на антралните фоликули (antral follicle count – AFC), при който лекарят изброява броя на антралните фоликули (по-кратко казано оставащите фоликули), представени в яйчника на 3-ти ден от МЦ, използвайки вагинална ехография. Антралните фоликули са малки фоликули, обикновено с размер от 2-8 мм в диаметър. Броят на антралните фоликули корелира добре с яйчниковия отговор. Нормалният брой антрални фоликули е между 15 и 30. Ако броят е по-малко от 6, то прогнозата за осъществяване на успешна ин витро процедура е лоша.

Обемът на яйчника също е в пряка връзка с яйчниковия отговор. Обемът на всеки яйчник се изчислява чрез формула (дължината х широчината х височината х 0,5) и нормалният яйчников обем на двата яйчника сборно е 10 мл. Жени с малки яйчници (обем по-малък от 4 мл) имат лош яйчников отговор. Най-доброто доказателство за яйчниковия резерв е вашия отговор на суперовулация (след стимулация). Ако яйцеклетките ви се развиват добре, тогава не е необходимо да се притеснявате за вашия „брой”. Докато една по-възрастна жена очаква да има лош яйчников резерв и е подготвена за факта, то ако една млада жена открие, че е с лош яйчников отговор („poor responder”), това е неочакван удар за нея. Повечето млади жени очакват, че техните яйцеклетки са добре, защото те са млади, имат редовен цикъл, но това не винаги е истина.

Редовните цикли просто означават, че яйцеклетките са достатъчно добри да продуцират достатъчно хормони, за да имат нормален менструален цикъл, но това не означава, че качеството на яйцеклетката е достатъчно добра за забременяване. Яйчниковият резерв е биологична вариабилна, количеството и качеството на яйцеклетките за всяка жена може да бъде средно за нейната възраст, по-добре от средното или по-лошо. За жени, които имат яйцеклетки с лошо качество, е прието да се казва, че имат лош яйчников резерв, лоша функция на яйчника или яйчникова недостатъчност.

« Обратно