МЦ Радост

0888400800

"Има само един път към щастието: да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти."

Епиктет

Инфекции на урогениталния тракт

Инфекциите на урогениталния тракт при мъжете се отнасят към потенциално излечимите заболявания при мъжки инфертилитет. Към тази група заболявания се отнасят: уретрит, простатит, везикулит, орхит и епидидимит.

Най-често срещани причинители на инфекции, предавани по полов път и предизвикващи уретрит, са:

Клиничните случаи на уретрит, които не са свързани със сексуално трансмисивни инфекции, могат да бъдат обусловени от алергична реакция, травма или лечебни манипулации. При остър уретрит изследването на еякулата е нецелесъобразно, тъй като предната част на уретрата е контаминирана с патогенни микроорганизми и секрети, които възпрепятстват пълноценния анализ. Мъжката фертилност може да се наруши вследствие на уретрит, тъй като последствията от тази инфекция при несвоевременно и неадекватно лечение могат да бъдат:

Простатитът е най-често разпространеното урологично заболяване при мъжете под 50 годишна възраст. Най-честите причинители на бактериалния простатит са грам-отрицателните бактерии – предимно Escherichia coli. Хронифицирането на това заболяване вследствие ненавременна терапия има негативно въздействие върху морфологията, подвижността и количеството на сперматозоидите. Лечението на простатита включва антибиотична терапия, прием на противовъзпалителни средства, хирургични процедури при абсцес, физиотерапия.

Орхитът е възпаление на тестисите, при което е налице левкоцитарен ексудат вътре и извън семенните каналчета, което предизвиква тубулна склероза. Хроничното възпаление в семенните каналчета възпрепятства нормалния процес на сперматогенеза и променя количеството и качеството на сперматозоидите. Орхитът може да стане причина за блокиране на процеса на сперматогенеза, но в повечето случаи има обратим характер. Атрофията на тестисите е вследствие на тубулната склероза.

Епдидимитът представлява възпаление на придатъка на тестиса. Двустранният епидидимит често предизвиква стеноза на канала на епидидима, понижаване количеството на сперматозоидите и азооспермия.

Тестикуларната микролитиаза се наблюдава при мъже с тумори на тестисите, крипторхизъм, дисгенезия на гонадите, инфертилитет, атрофия на тестисите, варикоцеле и др.

« Обратно