МЦ Радост

0888400800

"Смислен е само онзи стремеж, съответстващ на това, което виждаме като смисъл в живота си. Смисълът на много неща е безсмислен, но търсенето на смисъл има смисъл."

А. Швайцер

PRP терапия на ендометриум и на яйчници, автоложна терапия с обогатена на тромбоцити плазма

Пациентките, при които е подходящо прилагането на автоложна тромбоцитно-плазмена терапия, са тези с няколко неуспешни ин витро процедури или неуспешни имплантации /само биохимични бременности/, с канселиран ембриотрансфер поради тънка лигавица на матката или със загуба на поредна бременност без доказана генетична аномалия на плода. Успешната имплантация е в пряка корелация с адекватно развитие на ембриона/ембрионите, както и с наличие на добре оформен рецептивен ендометриум с подходяща структура и дебелина, който да осигури благоприятни условия за развитието на ембриона/ембрионите.

Автоложната плазмена терапия с богата на тромбоцити плазма /Autologous PRP Therapy/, която се прилага на ендометриума и на яйчниците, е най-иновативната терапия в репродуктивната медицина и е показана при пациентки с тънък ендометриум /тънка лигавица на матката/ и/или с лош яйчников резерв.

Причините за наличие на тънък ендометриум при жената са свързани с:

Терапията за подобряване на характеристиките на ендометриума на матката включват прилагане на естрогени, антикоагуланти, електроакупунктура, суплементация с витамин Е, вагинална апликация на Силденафил цитрат /вид виагра/, трансвагинално ендометриално поставяне на Гранулоцит-Колония Стимулиращ Фактор /G-CSF/. Въпреки приложението на тези терапевтични подходи, има пациентки, при които ефектът от това проведено лечение е нулев. В такива случаи се предприема прилагане на терапия с автоложна /със собствени клетки на пациентката/ терапия с богата на тромбоцити плазма - PRP терапия.

Плазмата е течна фракция на кръвта, заемаща 55% от обема на кръвта, и е с висока концентрация на биологично активни вещества - ензими, хормони, минерали, протеини и др. Плазмата изпълнява транспортна, буферна и трофична функция.Тромбоцитите са най-малките кръвни елементи, които се образуват в костния мозък. Тяхната функция е пряко свързана с кръвосъсирването, с процесите на регенерация на съединителната тъкан и потискането на възпалителни процеси в тялото. Автоложната плазма, богата на тромбоцити, представлява суспензия от тромбоцити, ресуспендирани /разтворени/ в плазмата, като концентрацията на тромбоцитите в тази плазма е в пъти по-висока от първоначалната им в кръвта. Активираните тромбоцити отделят растежни фактори, които подобряват репаративните и регенеративните процеси в организма.

PRP терапия се прилага не само за подобряване на характеристиките на ендометриума. Този терапевтичен метод е показан и за възстановяване на овариалните функции при жени с лош яйчников резерв /"събуждане на спящите им" антрални фоликули/ и при жени в преждевременна менопауза за постигане на успешна бременност и раждане. PRP терапия за подмладяване на яйчниците се прилага при млади жени с преждевременна яйчникова недостатъчност /POI - Premature Ovarian Insufficience/ или преждевременна менопауза /POF - Premature Ovarian Failure/. В тези случаи изолираната богата на тромбоцити плазма се инжектира под ултразвуков контрол със специална игла в яйчниците на жената в ранна средно-фоликуларна фаза на менструалния и цикъл. В описаните от науката случаи на пациентки с приложена PRP терапия има успешно възстановяване на яйчниковата функция и подмладяване на яйчниците един до три месеца след процедурата. Описани са и случаи на спонтанно забременяване след PRP терапия без приложение на методите на асистирана репродукция.

Противопоказанията за прилагане на PRP терапия /автоложна терапия с богата на тромбоцити плазма/ са:

С повишено внимание PRP терапия се прилага при:

По време на терапия с автоложна богата на тромбоцити плазма е противопоказано приложението на лекарства от групата на НСПВС, посещаването на парна баня, сауна и солариум. 2 седмици преди провеждане на тази процедура задължително се спира приложението на антикоагуланти, тютюнопушенето и приемът на алкохол, приема се витамин С, провежда се балансиран хранителен режим, обогатен с плодове.

« Обратно