МЦ Радост

0888400800

"Спокойно можеш да се наслаждаваш само на това, което можеш да загубиш без огорчение."

Жан Жак Русо

Варикоцеле

Широко разпространена патология, предизвикваща мъжки инфертилитет, е варикоцеле. Варикоцеле е състояние, при което определени вени се разширяват и задържат по-голямо количество венозна кръв около тестисите. По този начин драстично се понижава мъжката фертилност - настъпва редукция на количеството и качеството на еякулата, увреждат се тестисите вследствие на потискане на правилния им растеж. Процесът е прогресивен. Основният мъжки полов хормон – тестостерон, се произвежда в тестиса и е отговорен за формирането на вторичните полови белези при мъжа.

Варикоцеле може да увреди клетките, образуващи тестостерон, тъй като предизвиква покачване на температурата в тестисите и повишено ниво на отпадни метаболитни продукти по обратен път към тестиса. Диагнозата на това патологично състояние се поставя чрез преглед и се потвърждава с данните от цветна доплерова сонография.

Приблизително около 25% от мъжете с варикоцеле имат патологични отклонения в спермограмата, редуциран обем на тестисите и потисната функция на клетките на Лайдиг. Съществуват няколко варианта на лечение на варикоцеле - антеградна склеротерапия, ретроградна склеротерапия, ретроградна рентгенова ендоваскуларна емболизация на тестикуларните вени и др.

« Обратно